Hjem Attraksjon Destinasjon Østlandet

Destinasjon Østlandet

530
0
DEL
Østlandet har en rik historisk arv og mange synlige spor etter vikingene, som dominerte det norske samfunnet fra år 800 til 1066. Flere steder på Østlandet er det gjort betydelige funn som bl.a. Osebergskipet, Tuneskipet og Gokstadskipet samt restene etter Skiringssal ved Kaupang – Norges første by.

1. Midgard historisk senter

Midgard historisk senter ligger rett ved Borreparken i Horten kommune, og er en del av Vestfoldmuseene IKS. Senteret har som oppgave å skape og formidle kunnskap om Vestfolds vikingtid. Senteret ligger like ved de vakre Borrehaugene, med Nord-Europas største samling av monumentale gravhauger fra merovinger- og vikingtid. I 2007 ble det funnet avtrykk etter store hallbygninger i området, og i 2013 åpnet Gildehallen, en storslått rekonstruksjon av en vikingtids høvdinghall.

Midgard marius vikingsverdLevende vikingtid
Her på Midgard vektlegger vi en kombinasjon av opplevelse og solid forskning for å formidle kunnskap om vikingtiden. Vi tror på at man lærer bedre dersom man ikke bare kan lese, men også prøve ut det man lærer om. Vi søker derfor å bringe vikingtiden til live for våre besøkende.

Gildehallen
Like nord for Midgard ligger den storslåtte Gildehallen, en rekonstruksjon av en av vikingtidens store festsaler. Gildehallen ble åpnet for publikum under Vikingfestivalen 2013, og har siden vært åsted for flere flotte aktivitetsdager, gilder og festivaler. Det er mulig å booke gilder i Gildehallen for grupper som ønsker en ekte vikingopplevelse!

Velkommen til Vikinghallen!Borreparken
Den nærliggende Borreparken med Nordeuropas største samling av monumentale gravhauger fra viking- og merovingertid skaper et ideelt bakteppe for å ta turen ut av hverdagen og inn i vikingtiden. Borrehaugene er blant Norges viktigste nasjonale kulturminner, og det historiske stedet inntar en sentral rolle i vikingtidens Europa.

Bilde av stor gravhaug i Borreparken Utstillingene
På Midgard får du oppleve ulike utstillinger med spennende temaer til ettertanke. Hvordan var det å leve for 1000 år siden? Hvordan påvirker vår eldre historie det nåværende norske samfunnet? Hvor mye har mennesket og samfunnet egentlig forandret seg gjennom århundrene?

Vikinger i krig på BorreVikinger i krig på Borre

Prøv deg som viking
Midgardsenteret har også en egen vikinglekeplass, der man kan oppleve lek og moro på vikingvis. Du kan grave etter funn fra vikingtiden eller prøve deg på både bueskyting, øksekasting, kubbespill, tautrekking og mye annet moro for både store og små.

Den kulturelle skolesekken på MidgardAktiviteter på vikinglekeplassen

Omvisninger
Midgard har også kunnskapsrike og engasjerte guider og formidlere, som gjør besøk i utstillingene, Borreparken, Gildehallen eller den nærliggende Borre Kirke til en spennende ferd i historien.

IMG_0062 Arrangementer
Hvert år foregår det ulike arrangementer på Midgard. Forskere og andre kunnskapsrike mennesker holder foredrag om aktuelle temaer, vi arrangerer vikingfestival, vinter- og høstferiemoro for de yngre, og mye annet!

Kafé
Kafeen på Midgard har nydelig utsikt over Borreparken. Det er et perfekt sted å slappe av etter en omvisning, men man kan også ta turen for en kaffe, is eller vaffel etter en tur i Borreparken eller på Kyststien.

Åpningstider og praktisk informasjon.
Senteret har skiltet avkjøring fra RV 19 mellom Tønsberg og Horten ved Borre kirke.


 

 

Y

Vikingenes verden i Vestfold

Dette turforslaget har

Kjøretid ca 2 t 1 min 81,4 km

Ta turen langs Vikingveien i Vestfold og bli bedre kjent med våre forfedre! Vikingveien starter på Mølen i Larvik kommune.

Her stuper Vestfoldraet ned i havet og skaper et dramatisk rullesteinslandskap.

Midt i det voldsomme rullesteinslandskapet kan du starte dagen med en flott vandring blant 230 store og små gravrøyser fra jernalder og vikingtid. Fra Mølen går veien videre til Kaupang – Norges første by. Byen ble anlagt på 800-tallet, og omtales i handelsmannens Ottars reiseskildring fra år 890. Rundt Kaupang kan du se restene etter de store gravfeltene som omkranset byen i vikingtida, før du tar veien videre til magiske Istrehågan. Istrehågan er bokstavelig talt et stort skip i stein. Formen minner om et vikingskip, men skipsettingen er sannsynligvis enda eldre.

Borreparken har 50 små og store gravhauger du kan spasere mellom.
Foto: Trude Aga Brun

Gokstadhaugen er gravplassen til en kraftig høvding, begravet i sitt staselige vikingskip.
Foto: Arve Kjersheim/ Riksantivaren

Bli med inn i vikingenes festsal, Gildehallen, der «fiffen» blant vikingene hygget seg.
Foto: Herdis Hølleland

Vikinghøvdingens grav

I Sandefjord kommune stopper veien ved Gokstadhaugen. Her ble kraftig vikinghøvding gravlagt i det flotte Gokstadskipet rundt år 900. Skipet er i dag utstilt på Vikingskipet i Oslo, men på Midgard historisk senter kan du se lære mer om Gokstadhaugen i den nye utstillingen “Gokstad i et nytt lys”. Er du ekstra interessert i vikingtidens storhauger, kan du også besøke de to storhaugene ved Haugar i Tønsberg sentrum og Farmannshaugen like ved Jarlsberg hovedgård før du besøker Slottsfjellsmuseet. Her kan du spise lunsj på før du ser Klåstadskipet. Klåstadskipet er et handelsskip fra vikingtid som forliste Viksfjorden i Tjølling tidlig på 1000-tallet. På Tønsberg brygge kan du snart følge byggingen av en kopi av Klåstadskipet.

Det mest berømte vikingfunnet

Siste stopp i Tønsberg kommune er Oseberghaugen – vårt aller mest berømte vikingtidsfunn. Her ble to kvinner gravlagt i år 834. I graven fikk de med seg det spektakulære Osebergskipet. Skipet er i dag utsilt på Vikingskipshuset i Oslo, men den flotte, seildyktige kopien Saga Oseberg ligger vanligvis på Tønsberg brygge.

Veiens siste stopp er Borre i Horten kommune. I Borreparken kan du spasere mellom 50 store og små gravhauger og -røyser. Et steinkast fra parken kan du la deg fascinere av vikingelitens flotte Gildehall. På Midgard historisk senter kan du se utstillinger om vikingtid og avslutte reisen med forfriskninger i kafeen.

Larvik

– Larvik, Vestfold

 

 • Larvik er kjent blant annet for Bøkeskogen, Farris og kvinnelaget i håndball.

 • Det omfattende utgravingsprosjektet på Kaupang kan ha avdekket Norges første by.

 • Gokstadhaugen huset lenge Gokstadskipet, Norges største bevarte vikingskip.

 • Stokke kirke har utstyr fra den opprinnelige kirken, fra cirka 1150.

 • Vestfolds fylkeshovedstad, Tønsberg, er Norges eldste by.

 • Vikingtiden og hvalfangst er blant teamene på innholdsrike Slottsfjellmuseet.

 • Oseberghaugen har rommet både dronning og skip.

 • Borreparken har Nord-Europas største samling av kongegraver.

 

Midgard historisk senter er et opplevelsessenter for vikingtid og kulturhistorie.

It is nice to be important, but it’s more important to be nice.

You guys go on without me! I’m going to go… look for more stuff to steal! You guys realize you live in a sewer, right? Hey, tell me something. You’ve got all this money. How come you always dress like you’re doing your laundry? If rubbin’ frozen dirt in your crotch is wrong, hey I don’t wanna be right.

Fetal stemcells, aren’t those controversial? You don’t know how to do any of those. What’s with you kids? Every other day it’s food, food, food. Alright, I’ll get you some stupid food. You won’t have time for sleeping.

photo1
Maybe you don’t like your job, maybe you didn’t get enough sleep.

Oh yeah, good luck with that. Hey, tell me something. You’ve got all this money. How come you always dress like you’re doing your laundry? Explain that. Leela, Bender, we’re going grave robbing.

A Bicyclops Built For Two

I love you, buddy! Yep, I remember. They came in last at the Olympics, then retired to promote alcoholic beverages! The more you tighten your grip, Tarkin, the more star systems will slip through your fingers.

 • I saw you with those two “ladies of the evening” at Elzars.
 • For the last time, I don’t like lilacs! Your first wife was the one.
 • But the flesh is spongy and spanac bruised?

Oh, all right, I am. But if anything happens to me, tell them I died robbing some old man. When will that be? Well, take care of yourself, Han. I guess that’s what you’re best at, ain’t it? I don’t know what you’re talking about.

photo2
Progress is a nice word.

Daylight and everything. This is the worst part. The calm before the battle. I saw you with those two “ladies of the evening” at Elzars. Explain that. Leela, Bender, we’re going grave robbing. Who am I making this out to?

It’s nice to just embrace the natural beauty within you. Who am I making this out to? Shut up and get to the point!

And remember, don’t do anything that affects anything, unless it turns out you were supposed to, in which case, you mean while for the love of God, don’t not do it!

Doomsday device? Ah, now the ball’s in Farnsworth’s court! You mean while I’m sleeping in it? Shut up and get to the point!

I’ve got to find a way to escape the horrible ravages of youth. Suddenly, Going to the bathroom like clockwork, every three hours. And those jerks at Social Security stopped sending me checks. Who am I making this out to?

They came in last at the Olympics, then retired to promote alcoholic beverages! I haven’t felt much of anything since my guinea pig died. This is the worst part. The calm before the battle.

photo4
You have to enjoy life. Always be surrounded by people that you like.

Yes, if you make it look like an electrical fire. When you do things right, people won’t be sure you’ve done anything at all. Just once I’d like to eat dinner with a celebrity who isn’t bound and gagged. I guess if you want children beaten, you have to do it yourself. Interesting. No, wait, the other thing: tedious.

I haven’t felt much of anything since my guinea pig died. Quite possible. We live long and are celebrated science. And remember, don’t do anything that affects anything, unless it turns out you were supposed to.

photo3
Everyone in this world is somehow connected.

Ah, computer dating. It’s like pimping, but you rarely have to use the phrase “upside your head.” Who am I making this out to?

You mean while I’m sleeping in it? Throw her in the brig. Michelle, I don’t regret this, but I both rue.

Daylight and everything. I just want to talk. It has nothing to do with mating. Fry, that doesn’t make sense. So I really am important? How I feel when I’m drunk is correct?

Good man. Nixon’s pro-war and pro-family. And then the battle’s not so bad? And remember, don’t do anything that affects anything, unless it turns out you were supposed to, in which case, for the love of God, don’t not do it! Shut up and get to the point! Hey, tell me something. You’ve got all this money. How come you always dress like you’re doing your laundry? I’m sure those windmills will keep them cool.

Yes, if you make it look like an electrical fire. When you do things right, people won’t be sure you’ve done anything at all. I love you, buddy! Please, Don-Bot… look into your hard drive, and open your mercy file! You guys aren’t Santa! You’re not even robots. How dare you lie in front of Jesus? Hey, whatcha watching? That’s right, baby. I ain’t your loverboy Flexo, the guy you love so much. You even love anyone pretending to be him!

Real generosity is doing something nice for someone who will never find out.

Kids have names? That could be beautiful soul sitting naked on a couch. If I could just learn to play this stupid thing. No! I want to live! There are still too many things I don’t own! Yeah, I do that with my stupidness. You can see how I lived before I met you. Do a flip!

Hello Morbo, how’s the family? I’ve been there. My folks were always on me to groom myself and wear underpants. What am I, the pope? I love this planet! I’ve got wealth, fame, and access to the depths of sleaze that those things bring. We’ll need to have a look inside you with this camera.